Як правильно скласти речі в туристичний рюкзак: практичні поради для новачків

Вага туристичного рюкзака – один із головних критеріїв, що впливають на враження від активного відпочинку. Похідний рюкзак може стати головним болем, якщо погано упаковувати в нього речі та неправильно розподіляти вагу. В результаті про подорож нагадуватимуть не приємні спогади, а спина, що болить, і втомлені ноги..

BRS посуда

Збалансувати навантаження та коректно скомпонувати одяг, аксесуари для сну та посуд для приготування їжі нескладно, але для цього потрібен час, практика та розуміння загальних правил, які потрібно дотримуватися, якщо попереду на вас чекає довгий похід.

Отже, якщо ви новачок у туризмі чи хочете освіжити свої знання, ми поділимося найважливішими порадами як правильно скласти речі у туристичний рюкзак.

Вибір рюкзака

Перед тим, як скласти необхідний список речей, потрібно вибрати рюкзак правильного об'єму та типу.

Залежно від літража рюкзаки можна розділити на чотири умовні категорії:

  • 15-35 літрів – варіант для пікніка чи походу вихідного дня. У нього можна помістити основне приладдя: термос, бутерброди, легкий змінний одяг, дощовик, аптечку. Таку модель можна використовувати як міський рюкзак..
  • 35-50 літрів – рюкзак для професійних спортсменів та рятувальників. Такі вироби мають високу вартість та часто використовуються альпіністами. Простим користувачам модель підійде для дводенних походів без нічого.
  • 50-100 літрів – справжній похідний рюкзак, який містить базове спорядження: намет, спальник, кілька комплектів змінного одягу, комплект для приготування їжі BRS, продукти харчування, особисті речі – все необхідне походу від однієї до двох тижнів. Виріб часто оснащений додатковими зовнішніми кишенями, куди можна скласти те, що не помістилося до основного відділу.
  • 100-150 літрів – спеціальний експедиційний рюкзак, призначений для довгих подорожей та складних походів. Доверху заповнений рюкзак такого об'єму має відчутну вагу, яку може забрати фізично підготовлений мандрівник.
BRS посуда

Рюкзаки різняться по підлозі:

  • Чоловічі туристичні рюкзаки мають збільшений об'єм (на 10-60 літрів більше за інших).
  • Рюкзак туристичний жіночий виділяється особливою формою, яка враховує анатомічні особливості жіночого тіла. Оптимальний літраж рюкзака становить 35-75 літрів. Це пояснюється тим, що жіноча витривалість часто нижча за чоловічу на 20-30%, а значить вага спорядження, що переноситься дівчиною, повинна бути меншою.
  • Рюкзак дитячий туристичний має мінімальний об'єм до 45 літрів, куди можна скласти основні речі дитини.
BRS посуда

Правильне розподілення ваги

Щоб спина менше втомлювалася та мандрівник міг пройти більшу відстань під час походу, потрібно правильно розподіляти спорядження у рюкзаку. Для цього візуально розділіть сумку на три частини:

  • нижню;
  • середню;
  • верхню.

У нижню частину потрібно складати речі, які знадобляться лише в таборі: спальник, каремат, одяг для сну та інше. Цей шар має бути м'яким.

Середня частина призначена для важких предметів. Розмістивши громіздкі предмети по центру та якомога ближче до спини, турист позбавляє хребет від зайвого навантаження. У це відділення краще складати туристичний посуд, газовий пальник з паливом або твердопаливну піч, змінне взуття.

У верхній частині краще переносити предмети, які потрібно діставати під час подорожі: аптечка, закуски, туалетний папір, рушник, дощовик. Електронні пристрої теж краще складати у верхньому відділі, але перед цим краще скласти їх у водонепроникний мішок для забезпечення повного захисту гаджетів від вологи.

Важливо стежити, щоб вага у правій і лівій частині сумки була однаковою, інакше одна з лямок впиватиметься в плече, а нерівномірність навантаження негативно впливатиме на м'язи спини.

BRS посуда

Як уникнути переваги

Для уникнення захаращення рюкзака можна виконати просту вправу:

  • Розкладіть перед собою всі речі, які хочете взяти в похід.
  • Перемістіть предмети першої необхідності в окрему стопку. «Необхідний» означає «Без яких точно не обійтися далеко від цивілізації». Не обманюйте себе, якщо захочете помістити сюди предмети розкоші.
  • Заберіть половину спорядження, що залишилося у стопці предметів розкоші.
  • Упакуйте речі, що залишилися, у двох стопках відповідно до рекомендацій у минулому пункті.
  • Якщо після упаковки в рюкзаку залишилося вільне місце, можна подумати, щоб побалувати себе кількома додатковими предметами розкоші. У разі перевантаження сумки продовжуйте відмовлятися від раніше упакованих предметів розкоші, доки вага рюкзака не досягне норми.

Кріплення до зовнішнього боку рюкзака

Туристичне спорядження можна зберігати не тільки всередині рюкзака, але також переносити його на зовнішній частині. Для цього на сумці є численні петлі, до яких за допомогою карабінів можна прикріпити трекінгові палиці, мотузки, кепку, інструменти та інше.

Але ми не рекомендуємо кріпити на рюкзак щось масивніше і більше літньої пари взуття, оскільки важка річ розгойдуватиметься з боку в бік під час ходьби та порушуватиме рівновагу.

BRS посуда

Підготовка до дощової погоди

Погода непередбачувана, тому під час подорожі слід звертати увагу не лише на вагу туристичного рюкзака, а й на захист від дощу.

Для захисту екіпіровки є кілька варіантів:

  • Чохол-накидка – недорогий продукт, пошитий із зносостійкого синтетичного матеріалу зі спеціальним просоченням, яке відштовхує вологу. Виріб забезпечує ефективний вологозахист навіть під проливним дощем і поміщається в кишеню сумки.
  • Компресійний мішок – цей варіант допомагає не тільки захистити речі від вологи, але й зменшити обсяг речей, що переносяться за рахунок спеціальних стягуючих ременів.
  • Пакет для сміття – найдешевший і найпростіший спосіб боротьби з негодою. Можна скласти спорядження в поліетиленові пакети, потім випустити залишки повітря і зав'язати на вузол. Якщо під рукою є мішок для сміття великого об'єму, його можна натягнути поверх рюкзака.

Для захисту себе турист обов'язково повинен мати дощовик. Скласти виріб можна у верхню частину або зовнішню кишеню рюкзака, щоб мати швидкий доступ.

Написати коментар