Корисні поради, як і що готувати під час походу разом із BRS

Їжа є найважливішою частиною подорожі, оскільки дарує сили для подолання довгого шляху. Існує два способи приготування страв вдалині від цивілізації:

  • Готування по-старому на багатті в котелку з чавуну;
  • Використання сучасних варіантів: портативних пальників із алюмінієвим посудом або інтегрованих систем.

Ми обома руками за другий варіант, оскільки це простіше, а головне – безпечніше. Маючи у спорядженні пальник, мандрівник не є заручником погодних умов та складнощів, які готує природа: йому не потрібно розчищати великий майданчик для розведення вогню, збирати дрова та стежити за вологістю повітря. Крім того, багатофункціональний комплект, що включає пальник і набір туристичного посуду, має більш легку вагу в порівнянні з костровими котлами та сокирою для рубки деревини.

Але як правильно організувати приготування їжі та скласти раціон? Ми поділимося нашим досвідом та кількома рецептами страв, які стануть смачним доповненням до розслабляючого проведення часу на природі.

Зміст

  1. Як використовувати газові пальники?
  2. Що включає туристичний посуд?
  3. Обов'язкові продукти у поході
  4. Що приготувати під час подорожі?

Як використовувати газові пальники?

Для безпечної та комфортної експлуатації пальника BRS необхідно дотримуватися низки правил:

  1. Готуйте в захищеному від вітру місці. Сильний протяг знижує ефективність горіння та швидкість розігріву їжі, тому в комплект до пальника варто купити вітрозахисний екран – сталевий аксесуар, який захищає полум'я від поривів вітру та дозволяє заощадити паливо.
  2. Прикручуйте балон із паливом на пальник, а не навпаки. У такий спосіб можна уникнути пошкодження різьблення.
  3. Уникайте використання пальника всередині намету. У разі необережного дотику та падіння працюючого пристрою існує можливість, що вогонь перекинеться на спорядження. Також підвищення температури повітря всередині намету призводить до утворення великої кількості конденсату.
  4. Не встановлюйте пальник поблизу туристичного спорядження. Одяг, кемпінгові меблі та інші предмети повинні бути на безпечній відстані з тієї ж причини: через небезпеку займання.
  5. Готувати простіше та швидше вдвох. Одна людина займається нарізуванням та змішуванням продуктів харчування, друга – стежить за пальником та казанком, щоб їжа не пригорала та не переливалася через краї посуду під час смаження та варіння.

Не менш важливим є вміння правильно розраховувати обсяг палива на основі тривалості подорожі, кількості осіб у групі та підібраного меню, що дозволяє заощадити на кількості необхідних газових балонів і, як результат, знизити вагу спорядження. Докладніше про спосіб підрахунку необхідного палива читайте у нашому матеріалі.

Що включає туристичний посуд?

Комплект посуду підбирається залежно від чисельності групи людей та способу подорожі. Перший аспект впливає на об'єм котлів, а другий – на допустиму кількість предметів: у тривалий піший похід потрібно брати мінімум посуду для полегшення рюкзака, а для пікніка вихідного дня або подорожі на автомобілі можна брати необмежену кількість казанків та дрібних предметів, щоб провести уікенд максимально комфортно.

Головне місце на похідній кухні займає набір туристичного посуду, що складається з кількох казанків різного об'єму, мисок для зручного прийому їжі та дрібних аксесуарів для перемішування страв та чищення каструль та сковорідок. Такі набори мають ряд переваг:

  • Алюмінієвий посуд не іржавіє і не надає їжі стороннього запаху та присмаку;
  • Матеріал відрізняється легкістю, тому не додає спорядженню зайвої ваги;
  • Конструкція котлів передбачає наявність складних ручок для безпечного транспортування розпеченого посуду;
  • Предмети у наборі складаються один в одний для більшої компактності.

Якщо планується подорож великою компанією, на додаток до базового набору посуду користувач може придбати велику сковороду з антипригарним покриттям і чайник. Але у разі відсутності останнього допустимою альтернативою є звичайний казанок з кришкою, в якому з однаковим успіхом можна закип'ятити воду для заварювання гарячих напоїв.

Не можна забувати про столові прибори. Незважаючи на популярність пластикових виробів, на відпочинок краще брати якісні прибори з титану в силу їх міцності та екологічності. Про користь та особливості багаторазового посуду ми розповідали в недавньому огляді.

Обов'язкові продукти у поході

Туристичний раціон не можна назвати дієтичним. Під час інтенсивних фізичних навантажень людський організм вимагає багато енергії, яку він отримує з їжі. Тому супи мають бути наваристими, другі страви – калорійними, а на десерт підходить чай або кава з солодким печивом та сухофруктами.

Список продуктів для походу залежить від смаків мандрівника, але оптимально запастись наступними:

  • крупи;
  • макаронні вироби;
  • овочі;
  • сухофрукти;
  • м'ясо;
  • снеки;
  • масло;
  • сіль та спеції;
  • чай або кава.

За бажанням турист може доповнити список сублімованої їжею, що включає перераховані вище продукти. Перевагою субліматів є тривалий термін придатності, який може перевищувати 25 років, простота готування та легка вага завдяки видаленню вологи з продуктів за допомогою вакууму.

Що приготувати під час подорожі?

Ви вибрали компактні комплекти для їжі BRS та навчилися користуватися пальником. Залишилося визначитися з меню, яким насолоджуватиметеся в подорожі та радуватимете своїх друзів.

Існує стереотипна думка, що основу похідної кухні складають консерви. Насправді більшість досвідчених мандрівників ставляться до такого раціону з великою часткою скептицизму, оскільки це шкідливо (консервована їжа містить багато солі та токсинів) і незручно через важку вагу бляшанок. Альтернатива консервантам – натуральна їжа, яка приготована туристом вручну та містить максимум корисних речовин для організму. А який у цих страв аромат!

Нижче ми поділимося простими рецептами, які можна приготувати на природі.

Лагман на м'ясному бульйоні

Інгредієнти:

  • М'ясо – жменя сушеної яловичини та/або 70-100 грам фаршу.
  • Вода – 2 літри.
  • Паста – 100-150 грам.
  • Сушені овочі – картопля, морква, цибуля, томати, солодкий перець по жмені кожного.
  • Масло топлена – 1 столова ложка.
  • Сіль та спеції за смаком.

Попередньо замочіть яловичину та сушену моркву у гарячій воді на 15 хвилин. Поставте воду на вогонь та доведіть до кипіння. Киньте масло в казанок і дочекайтеся, коли воно розтане. Потім додайте до нього м'ясо, моркву та інші овочі, крім томатів. Щоразу з додаванням нового інгредієнта кілька разів перемішуйте суміш. В кінці залийте м'ясний бульйон, в якому замочувалась яловичина, і тушкуйте до готовності.

Коли продукти вберуть масло, додайте води на три чверті об'єму казана. Посоліть до смаку і додайте спецій. Як тільки вода закипить, киньте пасту та томати, закрийте посуд кришкою і варіть локшину згідно з часом, вказаним виробником.

Ароматна юшка

Інгредієнти:

  • Рибні голови – 1-2 штуки.
  • Вода – 2-3 літри.
  • Сушені овочі – картопля, морква, цибуля по одній жмені.
  • Лавровий лист і чорний перець.
  • Сіль за смаком.

Замочіть моркву. Залийте риб'ячі голови водою і доведіть до кипіння. Додайте в бульйон інші овочі і варіть протягом 30 хвилин. За 2 хвилини до готовності додайте сіль, перець та лавровий лист.

Похідні оладки

Інгредієнти:

  • Вода – 250 мілілітрів.
  • Борошно – 1 кухоль.
  • Масло топлене.
  • Порошок яєчний – 1 столова ложка.
  • Молоко сухе – 2 столові ложки.
  • Цукор та сіль.

Додайте в миску борошно, яєчний порошок, сухе молоко і перемішайте. У процесі потроху додавайте воду, поки консистенція не нагадуватиме рідку сметану. Додайте сіль та цукор за смаком. Розігрійте казанок, додайте масло. Коли масло розтане, формуйте з тіста оладки за допомогою столової ложки та почергово обсмажуйте їх із двох сторін.

Ще більше аксесуарів для проведення часу на природі представлено в онлайн-магазині BRS Україна – офіційного дилера продукції бренду.

Відпочивайте із задоволенням!