Скільки палива потрібно для походу?

Після тривалого походу панацеєю від болю в суглобах, ниючої спини та живота, що бурчить, може стати гаряча їжа, приготована на газовому пальнику BRS. Але тільки, якщо у туриста раптово не закінчилося паливо. Щоб цього не відбувалося, і мандрівник не залишився голодним під час відпочинку на природі, потрібно правильно розраховувати кількість необхідного палива.

Не бажаючи їсти холодний сніданок та обід (або, що ще гірше, відмовлятися від чашки кави вранці), більшість мандрівників просто наповнює газовий балон на 100% або бере більше балонів «про всяк випадок». Але така логіка означає, що швидше за все відпочивальник нестиме на собі багато непотрібної ваги, що критично в умовах пішого туризму.

З іншого боку, якщо мандрівник піклується про вагу спорядження та володіє базовими знаннями щодо підрахунку необхідної кількості палива, він може заздалегідь розрахувати, скільки газу приблизно знадобиться, щоб не брати із собою зайве.

Щоб правильно розрахувати обсяг необхідного палива під час відпочинку на природі (незалежно від тривалості планованого походу), ми підготували короткий посібник на прикладі газових пальників та портативних систем BRS.

Наведені формули підрахунку також можуть бути адаптовані для підрахунку потрібного обсягу палива для рідкопаливних пальників.

Розрахунок необхідного палива

При підрахунку необхідного обсягу палива враховуються такі фактори:

  • Меню. Мета — з'ясувати, скільки води ви кип'ятитимете і як довго страва повинна готуватися на пальнику.
  • Оцінка потреб у паливі на основі складеного меню. Тут на допомогу приходить математика з використанням характеристик наявного пальника, даних про час кипіння та інше.
  • Облік факторів, які безпосередньо впливають на витрати газу. Жоден підрахунок не буде вірним на 100 відсотків, якщо планується розбивати табір у вітряну погоду чи горах. Але брати до уваги ці фактори можна і потрібно.

У середньому для походу поодинці на суботу-неділю часто досить невеликого 100-грамового газового балона. Однак цифри можуть мати великий розкид, що залежить від погодних умов, величини меню та іншого.

Планування меню

Оскільки для приготування більшої частини гарячої їжі під час відпочинку на природі потрібна кипляча вода компот, кава або чай, вівсянка швидкого приготування та інше), першим кроком у підрахунку витрати палива є визначення того, який обсяг окропу знадобиться для приготування їжі.

  1. Середній розрахунок необхідного об'єму води. Якщо вас влаштовує середнє арифметичне обчислення про те, скільки палива потрібно брати з собою в похід (100 грам на два дні), то на один прийом їжі для однієї людини кип'ятиться один літр води.
  2. Складання детального меню. Чи обідатимете ви з використанням газового пальника BRS або періодично підкріплюватиметеся в дорозі холодними закусками? Чи потрібно варити якісь продукти на вогні чи досить просто закип'ятити воду? Чи братимете ви питну воду з собою або доведеться топити сніг? Чи вистачить одного пакету сублімованої їжі для вгамування апетиту двох осіб або для досягнення почуття повного насичення потрібно більше їжі? Всі ці нюанси впливають на кінцеву витрату палива, і щоб бути більш точним у розрахунку його необхідного обсягу, буде корисно скласти таблицю, подібну до наведеної нижче.
День Приймання їжі Меню Необхідний об'єм води
П'ятниця Вечеря Сублімовані овочі 0.5 літра
Субота Сніданок Вівсянка швидкого приготування, кава 0.5 літра
Обід Бутерброд, варене яйце, огірок, сир 0 літрів
Вечеря М'ясо сублімоване, какао 1 літр
Неділя Сніданок Вівсянка швидкого приготування, кава 0.5 літра
Обід Бутерброд, варене яйце, огірок, сир 0 літрів
Разом: 2.5 літра

Оцінка потреб у газі, відштовхуючись від складеного меню

Після розрахунку скільки рідини вам знадобиться на відпочинку, потрібно уважно вивчити технічні характеристики вашої системи для приготування їжі BRS.

Необхідно звернути увагу на такі ключові моменти:

  • Час кипіння показує, як швидкість пальника, з якої вона може довести до кипіння задану кількість рідини в ідеальних умовах (наприклад, 3 з половиною хвилини на літр рідини).
  • Час горіння показує, як довго пристрій здатний демонструвати стабільне горіння на певній кількості палива (наприклад: 60 хвилин на балоні 230 грам).

Якщо ви не довіряєте вказаним характеристикам ефективності вашого пальника або у вас немає достатньої кількості даних, можна особисто провести тестування в домашніх умовах і дізнатися ключові характеристики: скільки палива необхідно для даного пальника, щоб довести до кипіння літр води, і як довго вона горітиме на заданій кількості палива.

Розраховуємо потрібну кількість газу

Коли ви дізнаєтесь, скільки літрів рідини вам потрібно для кип'ятіння, ви множите отримане число на час кип'ятіння конкретної моделі пальника. В результаті виходить час (у нашому випадку це 8 хвилин 45 секунд), який потрібно, щоб закип'ятити рідину для всіх запланованих прийомів їжі.

Наприклад: 2.5 літри (необхідна кількість рідини) x 3 хвилини 30 секунд (час закипання пальника) = 8 хвилин 45 секунд (час закипання для всього походу).

Підрахуйте, який відсоток від загального часу горіння приладу потрібний для доведення до закипання такої кількості води. Ви можете це зробити, розділивши час кипіння на час горіння пристрою.

Наприклад: 8 хвилин 45 секунд (час закипання для всього походу) / 60 хвилин (загальний час горіння) = 0,15 або 15 %.

Використовуйте отриманий результат для розрахунку, і ви дізнаєтеся про обсяг палива, який знадобиться для вашої подорожі. Щоб це зробити, помножте 15 відсотків на обсяг палива, вказаний у характеристиках пальника.

Наприклад: 15 % x 230 грам (всього палива) = 35 грам.

Таким чином, для кип'ятіння 2,5 літрів рідини для заміського відпочинку на вихідних, цій системі потрібно приблизно 35 г палива. Однак слід також враховувати інші нюанси, які можуть суттєво вплинути на витрату палива під час відпочинку на природі.

Про них розповідаємо нижче.

Що ще потрібно враховувати?

Ми розрахували необхідний обсяг палива для одного пальника за сприятливої погоди. Однак на дані може впливати безліч умов, включаючи вітер, температуру повітря, атмосферний тиск та інше. Неможливо сказати напевно, як перераховані чинники вплинуть на поведінку пальника під час конкретного походу. Але якщо турист припускає, що він може зіткнутися з будь-яким із перерахованих моментів, краще врахувати їх, оскільки попереджений — значить озброєний.

  • Готування на слабкому вогні. Чи готовите ви макаронні вироби та продукти, які потрібно варити на слабкому вогні? Чи ви розтоплюєте сніг, щоб випити чашку чаю, чи довго кип'ятите рідину для знезараження? Якщо це так, вам варто запастись великою кількістю палива.
  • Пориви вітру. Протяг — один із найнабридливіших факторів навколишнього середовища, здатних серйозно впливати на ефективність похідного пальника BRS. Вітрені умови здатні здути більшу частину жару, що виділяється комплектом для приготування їжі. Якщо ви припускаєте, що погода буде вітряною і в спорядженні відсутній спеціальний вітрозахист для такого випадку, то експерти радять брати вдвічі більше балонів..
  • Температура. Температура має вирішальний вплив на ефективність пристрою та витрату газу. Якщо температура повітря відчутно нижче нуля, то температура будь-якого продукту та рідини, яку ви зберете кип'ятити, також буде низькою. Як результат: доведення рідини до кипіння вимагатиме більшої кількості часу, тому вам доведеться спалити більше палива, щоб досягти повного кипіння..
  • Висота над рівнем моря. Точка кипіння рідини підпорядковується атмосферному тиску. По мірі того, як спортсмен піднімається вище в гори, атмосферний тиск падає, а температура кипіння рідини знижується (і навпаки). Говорячи простою мовою, вода закипає набагато швидше в гірському таборі. Однак, незважаючи на те, що на висоті рідина закипає швидше, є їжа, яка готується на висоті довше через уповільнене вбирання вологи.

Поради щодо покращення ефективності пальника BRS

Є кілька порад та цікавих прийомів, які можуть покращити роботу пальника BRS та дозволити економніше витрачати дороге паливо.

  1. Перш ніж запалити пальник, підготуйте все необхідне для приготування їжі, включаючи посуд. Таким чином, ви зможете заощадити дорогоцінний час спалювання палива, яке витратили б на підготовку потрібних аксесуарів.
  2. Увімкніть пальник нижче максимальної потужності, щоб досягти повної ефективності. У разі використання максимальної потужності суп або звичайна вода може закипіти швидше, проте на це буде витрачатися більше палива, гріючи повітря навколо.
  3. Накривайте кришкою свій посуд під час кулінарних експериментів. При нагріванні швидкість випаровування рідини збільшується у багато разів, і чим вища ця швидкість, тим сильніше уповільнюється процес кип'ятіння.
  4. Купуйте вітрозахисний екран для пальника BRS. Боротьба з протягами має ключове значення, якщо йдеться про економію палива. Звичайно, вітрозахист збільшує вагу спорядження, проте ця вага відшкодовується за рахунок зменшення обсягу палива, який потрібно брати у поїздку.

Завжди уважно читайте інструкцію користувача перед використанням виробів BRS та вивчайте їх характеристики. Також радимо робити нотатки під час походу про продуктивність вашого пальника та швидкість витрати палива, щоб у майбутньому точніше розрахувати необхідний обсяг.

Товари новини

Написати коментар