Твердопаливна піч BRS: переваги та особливості використання


Гаряча чашка кави ясним ранком – ідеальний початок дня, а гаряча їжа – єдине джерело енергії, яка дарує сили для сходження на гору, сплавів річкою та роботи в польових умовах. Туристична піч - єдиний варіант, здатний полегшити приготування їжі за відсутності основних благ цивілізації, але вибирати такого помічника варто з розумом, оскільки від його ефективності залежить комфорт, а іноді життя користувача.

Як у разі будь-якого спорядження для активного відпочинку, вибір печі залежить від безлічі індивідуальних факторів, включаючи область використання, бюджет і особисті переваги покупця. Але більшість стабільно віддає перевагу газовим пальникам, тоді як існує спрощена альтернатива - твердопаливна піч яка працює на натуральному паливі. Що це таке і в яких ситуаціях подібний аксесуар ефективніший за аналоги на бутані або бензині – розповімо в нашому огляді.

Зміст

  1. Види похідних печей
  2. Особливості твердопаливної печі
  3. Огляд твердопаливної печі BRS-116
  4. Де купити піч BRS?

Види похідних печей

Перед тим, як розглядати характеристики твердопаливної печі, необхідно розбиратися в основних видах похідних аксесуарів для нагрівання та приготування їжі в польових умовах.

Існує п'ять типів печей:

  • Газовий пальник. Найпоширеніший і недорогий пристрій, який приєднується до газового балона. Вона може бути різного розміру та конструкції, з/без можливості регулювання потужності, а головне – має компактні габарити у складеному вигляді, займаючи мінімум місця у рюкзаку.
  • Інтегрована система. Функціональний пристрій, в якому газовий пальник об'єднаний в одне ціле з котелком. Принцип роботи ідентичний газовому пальнику з тією відмінністю, що система вже включає посуд для готування та має вбудований вітрозахист.
  • Рідопаливна піч. Вона працює від рідкого палива. Це може бути дизель, гас та навіть паливо для реактивних двигунів. Здебільшого такі аксесуари використовуються прихильниками старої школи.
  • Спиртова піч. Найбільш простий в експлуатації тип печей, для роботи якої потрібно лише денатурований спирт та трохи свіжого повітря. Цей варіант затребуваний у тих, хто воліє подорожувати без нічого – він має мінімальну вагу та просту конструкцію, яку неможливо зламати через відсутність дрібних деталей.
  • Твердопаливна піч. Це екологічна варіація пальника, яка замість газу та бензину використовує підручні джерела палива у вигляді гілок та листя. Це виключає необхідність додаткового носіння балона – потрібна лише піч та трохи часу для збирання натурального палива.

Про характеристики пристроїв для приготування їжі від компанії BRS можна дізнатися. na-prirode">у нашому матеріалі.

Тепер, коли ми розібрали основні види печей, можна перейти до найцікавішого – поглиблення специфіки твердопаливних пристроїв.

Особливості твердопаливної печі

Про такі пристрої багато говорять, але частіше роблять вибір на користь газових пальників. Пекти з наддувом - це як похідний аналог домашнього каміна: красивого, трохи старомодного, але незатребуваного через наявність сучасної заміни у вигляді електричного конвектора. Проте все не так просто, як здається на перший погляд.

Переваги

Не кожен користувач має можливість і бажання купити і носити з собою кілька балонів з паливом. Газ відрізняється чутливістю до перепадів температур і вимагає дотримання низки запобіжних заходів для безпечної експлуатації, а рідке паливо має велику вагу, відчутно обтяжуючий рюкзак, в якому крім печі та балона потрібно переносити посуд, комплект змінного одягу, спальник, каремат та безліч дрібних речей. Чи то справа пекти на натуральному паливі, яке можна знайти у будь-якій місцевості. Вона легко встановлюється, швидко приводиться в дію, а головне не вимагає додаткових витрат на придбання балонів з паливом. Все, що потрібно мандрівникові, вже довкола нього.

Для розпалювання печі підходить практично будь-які матеріали: все залежить від переваг і фантазії користувача. Найчастіше це колота деревина та дрібні гілки, рідше – суха трава, листя та тирса. Однак, є важливий нюанс. Любителі шашликів знають, що від сорту деревини залежить присмак м'яса, і у разі вибору палива для твердопаливної печі слід мати на увазі цей нюанс:

  • Ялина та сосна категорично не придатні для приготування, оскільки виділяють смоли та небезпечні для людського організму токсичні речовини в процесі горіння.
  • Тополя швидко згоряє і дає більше іскор, ніж спека, зводячи швидкість приготування до мінімуму.
  • Груша, вишня, вільха є ідеальним варіантом для кулінарії на свіжому повітрі. Деревина довго горить, не створює великої кількості сажі та надає продуктам приємного аромату «з димком».
  • Береза, дуб та яблуня – непогана альтернатива груші, вишні та вільсі, але з рядом уточнень. Дуб та яблуня годяться для приготування м'яса та риби, а березу краще використовувати у невеликих кількостях через виділення великої кількості диму та сажі, що осідає на їжі.
  • Виноградна лоза – варіант палива, що рідко застосовується, оскільки його складно знайти в дикій природі. Але знавці стверджують, що при горінні лоза виділяє приємний запах, який просочує їжу та наділяє їжу неповторним ароматом та смаком.
  • Деревне вугілля допускається для використання разом з портативною піччю, але задля простоти застосування користувачеві доведеться поступитися смаковими якостями страв: при горінні вугілля виділяє багато сажі та має специфічний запах.

Простота конструкції – ще одна перевага твердопаливної печі нарівні з екологічністю. Аксесуар не потрібно прикручувати до балона та виставляти потужність горіння – достатньо періодично підкидати дров для підтримки рівномірного полум'я. Однак у цьому криється підступ для новачків: спочатку користувач може не завжди підгадувати потрібний момент для додавання палива і для цього потрібен досвід. Але через кілька годин використання печі ця проблема вирішується сама собою.

У сучасних умовах регулярних перебоїв з газом та електрикою подібна піч – це тимчасова альтернатива домашній плиті. Вона ефективна навіть у міських умовах, а як паливо можна використовувати дрібні гілки, знайдені у дворі.

Недоліки

Ароматна вечеря на вогні – найкраще завершення дня, але заради неї доведеться піти на поступки щодо низки факторів:

  • Неможливість контролю потужності. У користувача немає можливості впливати на потужність горіння, тому прискорення закипання рідини та розігріву їжі неможливо. У крайньому випадку можна покласти більше дров для розпалювання полум'я, але є ризик, що їжа втратить соковитість і перетвориться на вугілля.
  • Залежність від вологості. Власнику твердопаливної печі потрібно заздалегідь подбати про паливо. Інакше існує можливість залишитися без нього у разі негоди, оскільки вологі тріски непридатні для розведення вогню. Рекомендується мати про запас газету та мінімальну кількість сухої деревини для розпалювання печі як у похідних, так і міських умовах. За цей час можна зібрати паливо та підсушити його для подальшого використання.
  • Відсутність вбудованого вітрозахисту. Головний ворог будь-якого пальника та печі – це опади та протяги. Від першого рятує навіс, а для захисту від другого доведеться купити вітрозахисний екран для встановлення з підвітряного боку.
  • Обмеження пожежної безпеки. У деяких природних регіонах можна побачити попереджувальний знак про заборону розведення відкритого вогню, до якого належить не лише багаття, а й твердопаливна піч. Тому при плануванні подорожі варто заздалегідь уточнювати подібні деталі, щоб не залишитися голодним у невідповідний момент.


Огляд твердопаливної печі BRS-116

Модель BRS-116 – єдина твердопаливна піч, яку випускає бренд BRS, але вона має всі переваги даного типу пристроїв з важливою модифікацією у вигляді примусового наддуву.

Наддув представляє зібій маленький вентилятор, який працює від мережі та генерує постійний потік повітря для підтримки рівномірного полум'я. Наддув працює від двох варіантів живлення:

  • Power Bank;
  • дві «пальчикові» батареї АА.

Елемент регулюється натисканням однієї кнопки управління, яка активує та дезактивує вентилятор, та позбавляє необхідності постійного стеження за вогнем. Однак купити вітрозахист все одно доведеться, інакше протяг буде збивати полум'я і їжа прожариться нерівномірно.

Матеріал, з якого виготовлена конструкція, – нержавіюча сталь. Корпус встановлюється за кілька етапів:

  1. Натискається автоматичне розблокування засуву;
  2. Розгортається основна піч;
  3. Витягується термальний щит;
  4. Встановлюється сталевий корпус.

Піч має скромні габарити: 24 сантиметри завдовжки і 12 сантиметрів заввишки. Вага конструкції дорівнює 700 грамів, причому сама піч витримує вагу аж до 24 кілограм. Але з урахуванням номінальної потужності 6000 Вт та специфіки конструкції користувачеві навряд чи доведеться ставити на вогонь посуд вагою понад 5 кілограмів, інакше час готування може розтягнутися до 1 години. Але у разі кип'ятіння невеликого об'єму рідини до 1 літра потрібно не більше 3 хвилин.

Деяких досвідчених мандрівників може збентежити відсутність у моделі системи п'єзопідпалу, яка є в багатьох газових пальниках. Компактна піч з наддувом BRS-116 розпалюється по-старому – за допомогою сірників або запальнички. Цей метод має свої переваги:

  • Незалежність від температури та тиску. П'єзорозпал дає збій при використанні, коли стовпчик термометра демонструє позначку нижче 0°C.
  • Відсутність дрібних деталей, схильних до поломки. П'єзоелектричний розпалювання - найвразливіша частина конструкції, яка виходить з ладу через кілька років регулярної експлуатації. У твердопаливних печах такої проблеми немає.
  • Мінімальна вага. Будь-яка дрібна деталь – це додаткова вага, що має ключову роль при плануванні піших походів. У середньому п'єзопідпал збільшує кінцеву вагу на 15 грам – значення не критичне, але для тіла ця різниця не залишиться непоміченою.
  • Доступна ціна. Немає потреби переплачувати за додаткові деталі, які не впливають на ефективність приготування їжі.

Тому, якщо потрібна проста піч у похід або додатковий пристрій додому як підстраховка на випадок відключення газу або електрики, то піч BRS-116 стане ефективним помічником для приготування їжі та гарячих напоїв у будь-яких умовах.

Де купити піч BRS?

Газові пальники та печі від компанії BRS доступні для покупки в онлайн-магазині BRS Україна – імпортера оригінальної продукції бренду. У нашому асортименті Ви знайдете всі необхідні аксесуари для обладнання польової кухні, щоб кожен прийом їжі радував смаком та дарував сили для нових звершень.

Написати коментар