Газовий, рідкопаливний або мультипаливний пальник: що вибрати і як використовувати

«Без їжі і віл не потягне» говорить народна мудрість, яка особливо актуальна, якщо ви збираєтеся в похід, де обсяг запасу фізичних сил безпосередньо залежить від якості харчування.

Тарілка гарячого супу, ароматний плов або кава — що може бути краще в польових умовах, коли тіло вимагає перезаряджання, а почуття голоду виникає так стрімко, як змінюється погода в горах?

Але не варто поспішати з розведенням багаття — це не завжди можливо через специфічні погодні умови та навіть небезпечно. Найраціональнішим й ефективнішим рішенням є використання похідного пальника, який забезпечує приготування їжі та розігрів напівфабрикатів практично в будь-яких умовах, просто та швидко.

Але який пальник підійде саме вам: туристичний газовий пальник, рідкопаливний або, може, мультипаливний? Ми розповімо про особливості кожного виду пальників і поділимося основними правилами їх експлуатації.

Види туристичних пальників – розбираємо переваги та недоліки

Переносний пальник — один із найкращих товаришів туриста під час подорожей, а друзів потрібно вибирати з особливою ретельністю.

Існує три типи пальників:

  • Газові — найпоширеніший варіант завдяки легкості та компактності конструкцій, а також простоті використання;
  • Рідкопаливні, що працюють на бензині, гасі, дизелі тощо;
  • Мультипаливні, які здатні функціонувати як на газовій суміші, так і на рідкому паливі.

Тип підхожого пристосування залежить від сумісного палива, типу конструкції та індивідуальних уподобань, тому ми пропонуємо глибше поринути у світ пальників, які доступні для придбання в онлайн-магазині BRS Україна.

Окремо варто згадати про інтегровані системи для приготування їжі, в яких казанок фіксується на пальнику, утворюючи цілісну конструкцію. Таким чином знижується втрата тепла, економиться паливо та прискорюється процес приготування. Оскільки інтегровані системи працюють на газових сумішах, вони мають ідентичні якості, що і класичні газові моделі.

Газові пальники

Пальники газові туристичні працюють від сталевих балонів, що заповнені зрідженим газом. Найчастіше це суміш ізобутану, що не виділяє неприємних запахів під час горіння та не осідає на посуді у вигляді сажі. Газ перестає надходити відразу після від'єднання балона від пальника, тому пристосування є простим і гранично безпечним у використанні.

Самі пальники відзначаються компактністю. Наприклад, титанова модель BRS-3000T розміром 5.2 х 3.7 см важить не більше 25 грамів і є найменшим пальником на ринку.

Газові пальники поділяються на два види:

  • Набалонні, в яких пристрій встановлюється поверх газгольдера;
  • Зі шлангом, що з'єднує пальник із газовим балоном.

Перший варіант відрізняється мінімальною кількістю рухомих елементів, що підвищує надійність конструкції та робить ціну доступнішою. Другий тип може похвалитися підвищеною стійкістю, дозволяючи встановлювати на вогонь казанок великого об'єму.

Переваги
  • компактні розміри та надмала вага;
  • максимальна швидкість виходу на високу потужність;
  • точний контроль інтенсивності полум'я;
  • відсутність неприємних запахів під час роботи;
  • підвищена безпека завдяки мінімальному ризику витоку палива;
  • доступна ціна.
Недоліки
  • зниження ефективності при зниженні температури навколишнього середовища та падінні тиску в газовому балоні;
  • висока швидкість витрати палива;
  • складність у знаходженні палива вдалині від цивілізації.

Рідкопаливні пальники

З моменту винаходу в 1892 році шведським інженером Францем Вільгельмом Ліндквістом, пальники, що працюють на рідкому паливі, користуються незмінною популярністю. Такі моделі вважаються варіантом «на всі випадки життя», оскільки вони здатні працювати за екстремально низької температури повітря, а у фляжці зберігається стабільний тиск незалежно від кількості палива, що залишилося.

Більшість рідкопаливних пальників функціонують на очищеному бензині або дизелі. Принцип роботи досить простий — паливо попередньо прогрівається, переходячи в газоподібний стан, і надходить у пальник.

Однак ці пристрої мають і свої нюанси. По-перше, виділяється запах, який може просочувати одяг і спорядження, що переноситься. По-друге, ускладнений запуск, в якому турист повинен проявити акуратність та певну вправність.

Переваги
  • ефективна робота навіть за умови екстремально низької температури повітря;
  • збереження стабільного тиску всередині паливної ємності;
  • стійка конструкція;
  • поширеність та доступна вартість палива;
  • можливість точного обчислення залишку палива.
Недоліки
  • запуск потребує певних навичок;
  • запах, що виділяється під час роботи;
  • необхідність регулярного обслуговування через продукти горіння, що осідають на форсунках і паливній магістралі.

Мультипаливні пальники

Спочатку під мультипаливними пальниками малися на увазі моделі, здатні працювати на різних видах рідкого палива: бензині, дизелі, гасі тощо. Однак значення цього терміна набуло іншого значення після виникнення на ринку пристроїв, сумісних не тільки з рідким паливом, але й газовою сумішшю.

Ці моделі вважаються найбільш універсальними, оскільки вони увібрали найкращі якості газових та рідкопаливних аналогів. Зокрема, «всеїдність» такого пальника дозволяє адаптувати його під свої потреби: у теплий сезон можна використовувати газовий балон, а з настанням холодів — ємність із бензином або гасом.

Однак, за функціональність пристрою доведеться заплатити більше, що є, мабуть, єдиним негативним моментом.

Переваги
  • універсальність завдяки можливості роботи як на рідкому паливі, так і на зрідженому газі;
  • підходить для експлуатації в теплу та холодну пору року.
Недоліки
  • висока ціна;
  • потреба у періодичному очищенні після роботи на рідкому паливі.

15 правил експлуатації пальників

Як відомо, зведення правил, з яких складається техніка безпеки в будь-якій галузі, пов'язаній з подорожами, написано кров'ю, тому жодне, навіть найякісніше туристичне спорядження не може бути на 100% безпечним, якщо не дотримуватися певних рекомендацій.

Кожен пальник, у тому числі продукція бренду BRS, постачається в комплекті з інструкцією, обов'язковою для ознайомлення перед використанням нового придбання. Це перший і основний крок, дотримання якого здатне зберегти ваші нервові клітинки цілими та вберегти від серйозних травм під час походу.

Також не ігноруйте такі правила:

  1. Використовуйте лише те паливо, яке виробник вказує в інструкції.
  2. Щоб уникнути пошкодження деталей під час встановлення конструкції, чітко дотримуйтесь етапів складання, розписаних в інструкції користувача.
  3. Поміщайте пальник на рівній поверхні якомога далі від легкозаймистих предметів.
  4. Не встановлюйте кілька пальників поруч один з одним.
  5. Перед увімкненням перевіряйте цілісність конструкції.
  6. Не вмикайте пальник, якщо відчуваєте запах палива.
  7. Експлуатація допускається тільки на відкритому просторі або в приміщенні, що добре провітрюється.
  8. Не ставте на пристрій порожній посуд.
  9. Не сушіть поруч із пальником похідний одяг, взуття, спальники та інше спорядження.
  10. Не пересувайте пальник, що працює або не встиг охолонути.
  11. Не залишайте посуд на конструкції після приготування їжі.
  12. Завжди від'єднуйте ємність із паливом від пальника перед складанням конструкції.
  13. Не розбирайте та не модифікуйте пальник. Розбирання конструкції анулює гарантію та може призвести до займання пристрою.
  14. Слідкуйте за цілісністю пальника, уникайте механічного впливу на його корпус під час транспортування.
  15. Якщо у конструкції відсутні або зламані будь-які деталі, не вмикайте пальник. Це також стосується використання деталей від інших моделей пальників.
Написати коментар